Przepisy z kalarepą.
Kalarepa to pyszne warzywo doceniane przez wiele osób. Oto kilka przepisów z kalarepą do wykorzystania i wypróbowania.
Przepisy z kalarepą.
1. KALAREPA NADZIEWANA KASZĄ I MIĘSEM.
Składniki:
– 4 szt. młodej kalarepki
– 5 dag kaszy jęczmiennej perłowej
– 1 sztuka pieczonego fileta z kurczaka
– 1/3 sztuki cebuli
– 2-3 sztuki pieczarek
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 4-5 dag żółtego sera
– 4 sztuki pomidorków koktajlowych
– sól, pieprz, sos sojowy do smaku
– posiekana natka pietruszki.
Wykonanie:
Kalarepy obrać i ugotować w osolonej wodzie na pół miękko. Kiedy ostygną, odciąć górną część i wydrążyć miąższ, posiekać.
Upieczone mięso z kurczaka, 1/4 miąższu z kalarepki oraz pieczarki pokroić w kostkę.
Kaszę perłową ugotować w osolonej wodzie, na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekaną cebulę i pieczarki.
Następnie dodać kaszę, mięso, posiekaną kalarepkę, smażyć przez kilka minut i ostudzić.
Następnie połączyć z żółtym serem i doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym – wymieszać.
Wydrążone kalarepki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i napełnić farszem oraz ozdobić pomidorkami koktajlowymi.
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać 15 – 20 min. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
2. ORZEŹWIAJĄCA SURÓWKA Z KALAREPY.
Składniki:
– 1 szt. kalarepki
– 1 szt. ogórka zielonego
– 1 szt. czerwonej papryki
– 1 szt. żółtej lub zielonej papryki
– 1 szt. białej lub cukrowej cebuli
– gałązka mięty
– 1 gałązka rozmarynu
– 2 łyżki oliwy z oliwek.
Wykonanie:
Wszystkie warzywa umyć, obrać ze skórki oprócz papryk i pokroić w drobną kostkę a następnie w szklanej salaterce ułożyć je warstwami.
Z połowy gałązki rozmarynu i mięty zerwać liście i drobno pokroić, wsypać między warstwy, drugą połowę użyć do dekoracji.
Oliwą polać sałatkę tuż przed podaniem lub podać ją osobno.
Składniki sałatki są dobrane w ten sposób, aby nie trzeba było używać przypraw, ale jeśli ktoś bardzo lubi można doprawić solą i pieprzem lub ulubionymi ziołami.
Najnowsze komentarze